עמוד 1 מתוך 1

פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:20 am
על ידי מאירי
כתב הביאור הלכה סימן ר"ב, "ויש לעיין בהני פרי שקורין סאפטאלין שבתוכן נמצא גרעינין כמין שקדים ממש דהיינו קליפה קשה מלמעלה ובתוכה פרי קטנה מתוקה כמין שקדים ממש..."
מה זה הפרי הזה?

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:25 am
על ידי אדג
ב"משנת יוסף" (להר"י ליברמן) סי' לח אות ד' ס"ק ב' כתב שאולי הכוונה לאפרסקים. ותמוה.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:30 am
על ידי מאירי
ייש"כ, טרם שאלתי ערכתי ג"כ חיפוש באוצר... ולא נחה דעתי מתוצאה הנ"ל, רק חשבתי היות ולי יש גירסא 7 אולי להמתקדמים עם גירסא 8 ומעלה יקבלו תוצאות יותר עשירות...

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:33 am
על ידי מאירי
אני משער שאם בהוצאות המ"ב החדשים לא ידעו לתרגם אז כנראה אפשר להרים ידים... אבל אולי יש הוצאה שכן תירגמו?

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:39 am
על ידי אוהב אוצר
נכון שבמחשבה ראשונה זה עונה על התיאור של גרעין האפרסק, אולם עד כמה שאני זוכר שבפעם האחרונה [לפני שנים רבות...] שפיצחתי אותו, השקד שם מר ולא טעים

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 12:47 am
על ידי אדג
"סאפט" מרמז על "מיץ" כלשהו. כלומר שזהו פרי עם מיץ רב. מהו ה"אלין" אינני יודע.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 1:05 am
על ידי אדג
ועתה ראיתי בברכת יוסף ח"ב אות ז סי' יב (ע' 305 מע' האוצר) שכתב לדון בגרעין המשמש, שהוא מתוק כמו השקדים. ואולי אליו נתכוין (וי"ל שגם עליו כיון ההאי יחיד"א בדורו ביוסף אומץ סי' כד).
אבל המשמש נק' בל' אידיש (כמדומני) פארישקע, ובל' רוסיה אבריקוס (абрикос).

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 1:18 am
על ידי תוך כדי דיבור
גבי מה שבמשנת יוסף כתב שאולי מיירי באפרסקים, ותמהים ממה שתוכן גרעין האפרסק מר ולא מתוק. הנה בעניין זה בלא"ה יש מקום עיון במשנ"ב, עי' במשנ"ב סי' ש"ח ביה"ל סוד"ה גרעיני תמרים, שהזכיר שבגרעיני הפירות שקורין פלוימען יש בתוכן אוכל וע"כ מותר לטלטלן. וביתר ביאור בסי' ר"י סק"ט שבתוך הקליפה הקשה של גרעין הפלוימען יש דבר שראוי לאכול. ופלוימען הם כידוע שזיפים וכיו"ב וגרעינם כעין גרעין האפרסק. וא"כ אף דלפי המושג שלנו אכתי צ"ע דתוכן הגרעינים כה"ג מר מאד ולית בר אינש דמכליה, מ"מ חזינן דלהמשנ"ב הריהם ראויים לאכילה - וממילא אפשר דהכא נמי כן הוא. ואולי היה בזמנם ומקומם מינים מהפירות הללו שתוכן הגרעין היה ראוי לאכילה ושנהגו העניים לאכלו וצל"ע.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 1:26 am
על ידי כרם
בילדותי שמעתי על גלעין המשמש, שבעבר היה תוכו מתוק וראוי לאכילה, והיו הילדים אוספים אותו כדי ליהנות ממה שבתוכו. עם המעבר לגידול מודרני עם זיבול וטיפול חדשים, נעשה תוך הגלעין מר, ומנהג הילדים לאספו נשאר.
כנ"ל שמעתי גם על האתרוג, שכהיום לא זכיתי לאכול ממנו כשהוא חי, רק כשהוא מרוקח בסוכר. ששיטות הגידול והזיבול המודרניות מררו אותו.
ולואי יהיה מי שיברר שמועה זו, אם אמת בה.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 1:30 am
על ידי חשבונות רבים
בקשר לאתרוג נדמה לי שפשוט מורידים אותו מהעץ מידי מוקדם, לא?

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 1:33 am
על ידי אדג
רוב האתרוג (החלק הלבן) הוא הציפה, שגם בתפוז ובלימון אינו ראוי לאכילה. ואילו תוכו, הרי בהשקייה ראויה וכאשר הוא עודו טרי, הרי טעמו דומה ללימון ואף משמש לבישול וכדו' גם אצל או"ה.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 3:00 am
על ידי מחולת המחנים
מצאתי בזה"ל בספר דברי הגאונים לרבי ישראל יצחק ינובסקי אב"ד פראגא אות אלף תקצ"ג (עמ' 145) "כתב עה"ש י"א דסעפטאלין שהוא מין פלומין, הוי מפירות יבשים, שהרי גם הפלאמין מביאים מיוחדים של פסח".

וכנראה שכוונתו או לשזיפים או למשמש, כי פלוימען באידיש היינו שזיפים (פערישקע באידיש המוכרת לי היינו אפרסק), כיצד אומרים משמש באידיש אינני יודע, וכדאי לברר אם פרי המשמש היה אז בכלל באירופה.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 10:15 am
על ידי אוצר החכמה
כרם כתב:בילדותי שמעתי על גלעין המשמש, שבעבר היה תוכו מתוק וראוי לאכילה, והיו הילדים אוספים אותו כדי ליהנות ממה שבתוכו. עם המעבר לגידול מודרני עם זיבול וטיפול חדשים, נעשה תוך הגלעין מר, ומנהג הילדים לאספו נשאר.
כנ"ל שמעתי גם על האתרוג, שכהיום לא זכיתי לאכול ממנו כשהוא חי, רק כשהוא מרוקח בסוכר. ששיטות הגידול והזיבול המודרניות מררו אותו.
ולואי יהיה מי שיברר שמועה זו, אם אמת בה.


בתוך קליפתו הקשה של הגלעין יש חלק שניתן לאכילה. עד כמה שידוע לי גלעין המשמש מכיל ציאניד שהוא רעל. פעם היו מוציאים את הגלעינים מבשלים אותם ואוכלים, כנראה הבישול היה מוציא את המרירות ואת הציאניד. היום אנשים נמנעים מכך מסתבר שגם בגלל הטירחה וגם בגלל החשש. למעשה מה שראיתי ברשת הוא שהכמות בגלעין אחד קטנה מכדי לפגוע באדם. אבל אנשים שאכלו כמות גדולה (ע"י טחינה בד"כ) הורעלו.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 11:26 am
על ידי אוהב אוצר
לגבי האתרוג.
בשר האתרוג התימני עבה וטעים לאכילה גם ללא בישול בסוכר. וגם שהוא ירוק!

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: ג' יוני 11, 2013 5:31 pm
על ידי בראנסוויל
מחולת המחנים כתב:כיצד אומרים משמש באידיש אינני יודע, וכדאי לברר אם פרי המשמש היה אז בכלל באירופה.

אפריקאז.

Re: פרי "סאפטאלין" מי יודע מה זה?

פורסם: א' ספטמבר 01, 2013 8:37 pm
על ידי אוהב אוצר
בשבת זו סיפרו לי על חנות הפיצוחים מול 'איצקוביץ' בב"ב שמוכרים שם 'שקדים' קלויים מגלעיני המשמש.
ואם אמת הדבר, כנראה שבאמת מדובר במשמש ולא באפרסק.